Week tegen pesten

Deze week (18 t/m 22 september 2017) is het de week tegen pesten. Dit jaar gaat het over online pesten. De actie helpt leraren met tips en tools

stop online pesten

voor het voorkomen en aanpakken van online pesten.

Pesten

Ik ben bang dat iedereen wel is te maken heeft gehad met pesten. Of het nou een keer was of een heel jaar door. Pesten moet hard worden aangepakt en voorkomen worden. De ene persoon denkt dat je er hard van word, maar er zijn ook mensen die blijven beschadigd voor het leven.

Pesten komt in allerlei vormen voor, schelden, slaan, schoppen, maar tegenwoordig is er ook een onderscheid tussen in het echt pesten en op internet.

Online pesten

Tegenwoordig hebben de pesters een nieuwe manier gevonden om mensen te pesten. Ze hacken accounts, plaatsen nare berichten uit de naam van een ander of verspreiden bewerkte foto’s en filmpjes. Dit gebeurd helaas op alle scholen. De meeste pesters doen dit anoniem, hierdoor is het lastiger om achter ze aan te gaan. Online pesten blijft je achtervolgen, er is geen enkele uitweg meer. Tegenwoordig hebben we onze mobiel altijd in de buurt, waardoor de berichten van de pesters snel te lezen zijn.

De impact van online pesten is ontzettend groot, de slachtoffers voelen zich niet meer veilig, willen niet meer naar school en worden ontzettend onzeker. Er  word hier steeds meer aandacht aan besteed, kijk bijvoorbeeld naar de film “cyberbully” hier is het effect en de aanpak van een cyberbully te zien.

Aanpakken van online pesten

Nou is de grote vraag, wat kun je doen aan online pesten? De pester is vaak anoniem, dus die persoon kan je niet bij de bron aanpakken. Hoe begin je dan wel?

Op het moment dat je (online) gepest word is het erg belangrijk dat je dit aan een leerkracht en je ouders verteld. Hun kunnen met elkaar en jou in overleg, op die manier zouden ze je kunnen steunen en misschien wel achter de dader kunnen komen. Ook weet een leerkracht dan wat er gebeurd in het klaslokaal.

De sites hebben tegenwoordig mogelijkheden om de persoon die je pest te blokkeren. Ook kun je het aangeven aan de beheerder van de site, die gooien de persoon er vanaf, of geven hem een waarschuwing.

Zelf vind ik dat de scholen dit een standaard onderwerp moeten maken, iets waar makkelijk en veel over gesproken kan worden. Dit is iets wat ik gemist heb, de makkelijkheid om het iemand te vertellen. Ik hoop doordat het onderwerp steeds meer onder de aandacht komt, scholen er meer mee bezig gaan.

Hebben jullie nog tips voor mensen die in deze situatie zitten? Laat ze dan achter in de comments.

BewarenBewaren

Wil je deze blog delen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.