True stories Avicii

De harde werker Avicii

Wie kent levels niet, het nummer waarmee Avicii zijn doorbraak is begonnen. Tuurlijk kan het zijn dat je denkt dat je het niet kent, maar als je het nummer hoort. Besef je je al gauw; ‘Oh, maar dit nummer ken ik wel’. Dat is wat de muziek van Avicii met de mensen heeft gedaan.

True Stories

Onlangs heb ik de documentaire True Stories gekeken. Deze documentaire is echt heel erg indrukwekkend. Hierin kom je erachter wat een vechter Avicii was. Al vrij gauw kom je erachter dat hij een alvleesklierontsteking heeft gehad, een pijn die hij beschouwt als de ergste pijn ooit. Ondanks de ontsteking is hij niet te stoppen. In de zomer van 2013 komt de country achtige ‘Wake me up’. Het nummer waarvan niemand dacht dat het een hit zou worden. Avicii is een hele grote en een inspirerende muzikant. Je ziet in de documentaire niet alleen zijn tegenslagen, maar ook de goede momenten. Andere artiesten beschrijven hem ook en vertellen dat hij de hele symfonie altijd al in zijn hoofd had. Net zoals Bach en Micheal Jackson. Hij wist precies hoe hij elke tel ingedeeld wou hebben en hoe de zanger deze tonen moest zingen.

Droom

Zijn leven was voor veel mensen een droom, ook voor hemzelf. Wie wil nou niet een van de beste DJ’s zijn met heel veel fans? Ondanks dat hij wist dat hij het zo moest voelen, vond hij het niet altijd leuk. Avicii dronk voor elk optreden omdat hij anders teveel zenuwen had om het podium op te komen. Alle tegenslagen nam hij voor credit omdat hij niet ondankbaar wou zijn. Dus ging hij toen hij hersteld was van zijn ontsteking door naar Miami.

Opnieuw mis

Nadat hij de American musical award electric dance binnen had gesleept ging het in Miami weer mis. Zijn blinde darm en galblaas scheurde beide. Hij kreeg Percocet tegen de pijn. Helaas is dit een zeer verslavend middel, ondanks alles wat zijn artsen hem vertelde. Ik vond het lastig om te bekijken op sommige momenten, je zag duidelijk dat hij aan het aftakelen was. En dit wil natuurlijk niemand echt geloven.

Het touren gaat door

Avicii gaat weer druk verder met touren, hier verteld hij dat hij eigenlijk heel verlegen is. En hij er helemaal niet van houd in het middelpunt te staan. Iedereen om hem heen leek er mee om te gunnen gaan, met de stress die bij het touren hoorde. De hoeveelheid dat je moet reizen als je aan het touren bent. Alle fans die je tevreden moet houden. Hij begreep niet, waarom hij er dan niet tegen kon. Hij had een pauze moeten nemen, van de stress en de medicatie zegt hij.

Ondertussen ontstaat er een samenwerking met Coldplay, met het nummer ‘sky full of stars’. Coldplay vind Avicii heel erg getalenteerd en vind het nummer geweldig.

Eindelijk vrij

In de maanden dat Avicii rust nam, kon hij geen rust creƫren. Hij dacht direct aan de volgende tour die eraan zat te komen. Hierdoor bleef hij zich slecht voelen en zijn lichaam bleef aftakelen. Door de vele optredens en het tweede album kwam er veel stress. Hij werd nog steeds wel blij van muziek, maar het was hem wel veel.

Toen het tweede album uit was, na 2 jaar. Heeft hij 8 maanden aan optredens afgezegd om aan zichzelf te werken. Hij wilde zijn leven veranderen. Hij had zijn telefoon en e-mail allemaal uitgezet, wat voor hem goed werkte. Hij heeft dingen kunnen doen in deze periode waar hij anders geen tijd voor had en kreeg eindelijk zijn rust.

In 2o16 wou tijd an ook aan een nieuw album beginnen, of dit nog gereleased gaat worden is de vraag. Hij maakt wel het nummer ‘without you’. Hierna geeft hij aan dat hij ophoud met touren. Alleen 2016 heeft hij nog afgemaakt, ondanks dat het eigenlijk niet meer ging.

Ik merkte zelf dat ik tijdens het kijken me vraag afvroeg, waarom hij niet eerder gestopt is. Waarom hij de tours zolang nog is blijven doen terwijl zijn hart bij het producen lag. Maar ergens denk ik dat hij zich dit achteraf ook heeft afgevraagd.

Rest in peace, Avicii

Helaas, heeft Avicii besloten een einde aan zijn leven te maken. Dit gebeurde op 20 april 2018. Zijn muziek zal altijd voorleven, op festivals en op de radio. Ik denk niet dat Avicii een artiest is die snel vergeten word. Ik geef alle credits van dit artikel aan de documentaire True stories.

 

 

 

Wil je deze blog delen?

1 reactie

  1. In Zweden kwam het overlijden van Avicii als een shock. Iedereen hier had het erover. De meeste mensen vroegen zich ook af hoe het kwam dat Avicii zichzelf zo kon ‘vergeten’.

    Gebleken is dat zijn karakter, de ‘will-to-please’ en de enorme commerciĆ«le druk die organisatoren en managers op hem legden om door te gaan, veel te veel voor Avicii was.

    Triest dat de wereld zo’n getalenteerde man kwijt is geraakt door eigenlijk hebzucht (van anderen). Was men iets voorzichtiger omgegaan met Avicii, was het waarschijnlijk anders gelopen… maar ja.. daar koopt niemand wat voor.

    Er kunnen flink wat lessen worden getrokken uit dit verhaal, ten eerste voor mensen als Avicii, wees jezelf en probeer op je eigen pad te blijven. Voor managers, let goed op je medewerkers en zet ze in daar waar ze goed in zijn en waar ze zich goed in voelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.