Thuiswerken als student, hoe blijf je productief?

Thuiswerken

Als studenten hebben wij soms een probleem, genaamd motivatie. Voornamelijk als we veel andere dingen om ons heen hebben, Netflix, games of andere hobby’s. En welke plaats heeft al deze dingen? Juist, je eigen huis. Hoe kan je dan toch productief blijven en ervoor zorgen dat je je deadlines haalt en ze niet per ongeluk vergeet? Lees dan gauw verder.

Plan je week op een vaste dag

De eerste stap om ervoor te zorgen dat je dingen gedaan krijgt is simpel: weten wat er moet gebeuren. Als je niet door hebt wat er moet gebeuren is de kans vrij klein dat je ook iets gaat doen, zonder een deadline erop lijkt het ineens een stuk minder angstaanjagend. Kies daarom voor een vaste dag om te plannen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld op de zondag, vul je planner in en zet neer wat wanneer af moet zodat je weet waar je aan toe bent. Er zijn verschillende planning systemen waarin je dit kunt doen, zoals een Bullet Journal en Notion. Een Bullet Journal is een notitieboek die je omtovert tot je eigen functionele agenda. Notion is een planningssysteem die ervoor zorgt dat je een goed overzicht kan houden van al je to-do’s, notities en andere dingen die je bij wil houden.

Bullet Journal Maart
Bullet journal in de week 23 tot 29 maart

Plan je taken om je lessen heen

De meeste van ons hebben een nieuw maatje, microsoft teams, een programma voor de online lessen die begonnen zijn sinds deze week. Voor de mensen waarbij er online lessen doorgaan, probeer je huiswerk en projecten etc om deze lessen heen te plannen. Zo zit je al in de flow en kun je rustig verder werken en je deadlines halen. Vergeet niet om voldoende pauzes te nemen, maar zorg er wel voor dat deze pauzes niet uit de hand lopen.

Studeer samen met een maatje via Discord of Skype

Om te zorgen dat je niet continue andere dingen gaat doen, kan het handig zijn om samen te studeren met iemand waarvan je zeker weet dat je ook gaat studeren. Dit kan je doen via Discord of Skype. En het is niet alleen handig doordat diegene ervoor zorgt dat je geconcentreerd kan blijven, maar diegene kan misschien ook wel je vragen beantwoorden als je vastloopt waardoor je niet meer uren doelloos naar je beeldscherm zit te staren. Mocht dit studiemaatje je niet verder kunnen helpen, dan is het handig om de vragen op te schrijven zodat je ze in een college kan stellen.

Maak gebruik van timers

Veel mensen maken gebruik van de Pomodoro techniek, tijdens deze techniek werk je voor 25 minuten achter elkaar aan een taak. Hierna heb je vijf minuten pauze en zo gaat dit een tijd door. Op deze manier heb je een periode waarin je weet dat je moet werken, waardoor je je er beter aan gaat houden. De 25 minuten kun je op een timer zetten, zodat je weet wanneer het over is en niet elke keer naar de tijd gaat kijken. Zelf gebruik ik de app Atracker, als ik bezig ben met een bepaalde taak zet ik dit aan in de app. Zo weet ik hoeveel ik gedaan heb op een dag en of ik tijd heb voor dingen als Netflix en gamen.

Mocht je andere tips willen lezen dan kun je op Interpolis of NU.nl kijken voor extra tips. Mocht je zelf nog een leuke tip hebben, laat hem dan achter in de reacties! Ik hoor graag van jullie en ben benieuwd hoe jullie productief thuis werken.

Wil je deze blog delen?

3 reacties

  1. Ik vind het zo moeilijk om thuis ook productief te zijn! Wij krijgen les via Zoom en overleggen met medestudenten doe ik veel via Skype. Ik geef mezelf vooral de ruimte om ook afgeleid te zijn. Het zijn bizarre tijden en ik ben van mening dat productief zijn niet perse de nadruk moet krijgen in deze weken. Maar af en toe, als ik echt moet opletten, leg ik mijn telefoon ver weg, zodat ik niet meteen kan kijken.

    1. Author

      Precies! Ik geef mezelf ook zeker de ruimte wel om andere dingen te doen, maar zo af en toe moet je echt. Met deadlines bijvoorbeeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.