Relatie uitmaken, hoe pak je dit aan?

Ja, iedereen heeft er helaas wel is mee te maken gehad, maar hoe ga je ermee om? Je wilt natuurlijk nooit iemand kwetsen, dat is logisch. Het is bijna altijd lastig om het uit te maken, je hebt een geschiedenis met deze persoon en een hele hoop herinneringen. Misschien is het soms nog wel super leuk, en vraag je je af of dit wel de juiste beslissing is.

Mijn verhaal

Zelf heb ik hierdoor overwogen langer bij iemand te blijven, natuurlijk is dit iets wat je nooit moet doen want uiteindelijk kwets je jezelf en de andere persoon er alleen maar meer mee, maar wat kan je dan wel doen?

Ik had 1,5 jaar een relatie, deze is stukgelopen. Ik heb ervoor gekozen een punt te zetten achter de relatie. Soms weet je gewoon wanneer een relatie niet meer voor jou bestemd is, en dit was zo’n moment. Ik heb er een hele nacht over wakker gelegen en er al een stuk langer over gepiekerd of ik het nou uit moest maken of niet. Eigenlijk had ik toen al voldoende moeten weten …

Hoe weet je dat het over is?

Vind het heel lastig om te beslissen of het over is of niet? Lees dan dit even door, ik ben geen relatie-expert maar dit zijn dingen die ik zelf tegengekomen ben.

 1. Schrijf op wat je over die persoon denkt, ben je nog heel erg verliefd? Hou je nog heel veel van die persoon?
 2. Kijk naar de situatie, hoe behandeld die persoon je?
 3. Heb je zin om naar de persoon toe te gaan?
 4. Wordt je blij als je een appje binnen krijgt van die persoon?
 5. Heb je soms nog wel gevoel voor die persoon? En op welke momenten is dit, zijn dit herinneringen waar je verliefd op bent, of op de persoon?

Tips om de knoop door te hakken

Goed, dit lees je op het moment dat je weet wat je gaat doen. Je staat op het punt het uit te maken, je beslissing te maken. Ik kan me voorstellen dat je verdrietig bent, moe omdat je niet kon slapen door je beslissing. Hoe ga je dit nou doorgeven aan je partner? Die nog heel veel van je houdt?

 1. Zorg ervoor dat je afspreekt met die persoon, zo kun je het face to face uitmaken
 2. Als het echt niet anders kan, bel de persoon dan
 3. Bereid je voor wat je wil zeggen, laat geen twijfel door je stem gaan. Dit kan namelijk een opening zijn voor de persoon om te zeggen dat dit niet is wat jij wilt
 4. Zoek een rustige plek in een cafe. Zo kun jij weggaan wanneer het jou uitkomt
 5. Probeer kalm te praten tijdens het gesprek en uit te leggen waarom je de beslissing hebt genomen
 6. Geef geen valse hoop, dus zeg niet dat je vrienden wil blijven terwijl dit niet kan
 7. Neem afstand van de persoon, zorg ervoor dat je hem dus geen valse hoop geeft
Oceaan - Racoon
Oceaan – Racoon

Het is uit, wat doe je in de tijd erna?

Nu het uit is heb je natuurlijk veel tijd om te denken, probeer niet te twijfelen. Je hebt de beslissing genomen met een reden vergeet dat niet. Probeer jezelf te herpakken, ga dingen voor jezelf doen, zoek je vrienden op etc. Zo denk je er minder aan en verwerk je het sneller.

Als je gemeenschappelijke vrienden hebt met je ex kan dat best lastig zijn. Bij mij was dit ook het geval, ik heb die vriend heel duidelijk gemaakt dat hij geen kant hoeft te kiezen als het aan mij lag. Geef je vriend een kans om neutraal te blijven.

Voor veel mensen helpt het ook om dingen op te schrijven, vertel over je ervaringen alsof het papier een mens is. Op deze manier ga je jezelf ook vaak beseffen dat het een goede beslissing was en wat je verder wil met je leven.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze tips, het is natuurlijk altijd een lastig proces. Voor de personen die voor de keuze staan, heel veel sterkte. Vergeet niet aan je zelf te denken.

 

Wil je deze blog delen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.