PCOS: Wat is het?

PCOS

*Ik ben geen arts, of medisch expert. Als jij denkt dat je last hebt van PCOS neem dan contact op met jouw huisarts*

Een paar weken geleden kreeg ik de diagnose: PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom). Nu denk je misschien, oke wat heeft dat te maken met je recente blogs? Nou.. Weet je nog dat ik ben gestopt met de pil? Dat is de reden dat ik nu weet dat ik PCOS heb.

Wat is PCOS?

Vrouwen die de diagnose Polycysteus Ovarium Syndroom krijgen, hebben meer vochtblaasjes of kleine eiblaasjes op de eierstokken. Deze blaasjes groeien niet goed, waardoor er geen eisprong is. Het is dus ook lastiger om kinderen te krijgen op het moment dat je de diagnose PCOS hebt gekregen. Om de diagnose PCOS te krijgen moet je volgens de Rotterdam criteria deze symptomen hebben:

  • Een verminderde of ontbrekende eisprong
  • Te veel lichaamsbeharing, acne, kaalheid of een te hoog vrij-testosteron gehalte in het bloed
  • De aanwezigheid van meer dan 12 cystes per eierstok, dit wordt vastgesteld door middel van een inwendige echo

De symptomen voor PCOS zijn bij elke vrouw weer anders. De een heeft last van overbeharing en de ander heeft geen menstruatie. Er zijn dus een aantal uiteenlopende symptomen die je kan hebben als je last hebt van PCOS.

Wat zijn de oorzaken van PCOS?

De oorzaak van PCOS is onduidelijk. Maar, sinds kort volg ik Health Eve: een PCOS- & hormooncoach. Die aangaf dat insulineresistentie, chronische stress en ontstekingen mogelijk een oorzaak kunnen zijn. Voor iedereen kan de trigger van PCOS dus weer anders zijn. Hieronder de Instagram post van Health Eve: https://www.instagram.com/p/CT30DkasYTp/

Mijn diagnose

Hoe ik erachter kwam dat ik last heb van PCOS? Dat kwam na mijn experiment om te stoppen met de pil. Na meer dan vijf maanden bleef mijn menstruatie nog steeds uit. Ik had meerdere keren gehoord en gelezen dat dit voor veel mensen het geval is, toch besloot ik aan de bel te trekken. Al gauw kreeg ik een doorverwijzing naar de gynaecoloog en daar kwam uit: cysten op mijn eierstokken.

Wat merk ik van PCOS?

Ik vertelde het net al even: wat ik merkte is dat ik geen menstruaties meer kreeg. Helaas betekent dit niet dat ik pijnvrij ben. Op dit moment heb ik ongeveer 2 van de 4 weken last van menstruatiepijn. Klachten zoals: krampen, hoofdpijn en rugpijn worden voor mij (helaas) steeds normaler. Daarom ben ik stappen gaan ondernemen.

Welke stappen ben ik aan het nemen?

De dokter gaf me het advies om weer aan de pil te gaan. Maar, we weten allemaal waarom ik gestopt ben met de pil. Dit was voor mij dus geen optie. Daarom ben ik een zoektocht gestart naar PCOS. Hoe kan ik het nog meer oplossen? Voeding, bewegen en bewuster leven waren drie dingen die ik vaak tegenkwam. En dat is dan ook precies waar ik nu mee aan de slag ga.

Ik ontbijt nu elke ochtend met havermout (eerst ontbeet ik nooit) en ik ben gaan minderen met het eten van suiker. Drink minder melk (lactose) én ik probeer gezonde tussendoortjes te eten. Daarnaast wil ik me (alweer) richten op meer bewegen. Ik ben nog erg zoekende voor een schema wat voor mij werkt. Als je tips hebt laat het dan ook zeker weten!

Verder ben ik gestart met het DCI-supplement. Wat dat allemaal is kun je lezen op de website van Myriam Koning. Daarnaast heb ik een EBM-bloedtest besteld bij Ingrid Wassenaar om te kijken of daar iets te vinden is.

Ja, ik ben een hele hoop stappen tegelijk aan het nemen. Maar, dat heeft een doel: zorgen dat ik weer lekker in mijn vel zit.

Informatiebronnen die ik gebruikt heb

Wil jij je ook verdiepen in PCOS? Of wil je je hormonen in balans krijgen? Dit zijn de informatiebronnen die ik gebruikt heb tijdens mijn zoektocht.

  • Health Eve
  • PCOS Platform
  • Myriam Koning
  • Ingrid Wassenaar

Thanks voor het lezen allemaal! En ik hou jullie op de hoogte van mijn PCOS-journey. Hopelijk kan ik snel een positief bericht geven over verminderde klachten en supplementen die voor mij goed werken.

Bronnen:

https://www.umcg.nl/-/pcos

Wil je deze blog delen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.