Musical Soldaat van oranje, is het je geld waard? 

Soldaat van Oranje

In Augustus ben ik voor de tweede keer bij Soldaat van Oranje geweest. Na de eerste keer (wat een hele goeie ervaring was) wouden we de musical weer zien. Zo gezegd zo gedaan, in Augustus zijn we voor de tweede keer gegaan.

Binnenkomst & Foyer

Bij binnenkomst proef je al de echte ‘Soldaat van Oranje’ sfeer. Als je de hal door bent kom je in een grote ruimte met houten vloeren. Dit is het Foyer van het theater. Deze ruimte bevat een tentoonstelling. De tentoonstelling ‘Morgen is vandaag. Kun jij kiezen in oorlogstijd?’ hebben ze afgeschermd, zo kun je de dertien meter lange wand met informatie over Engelandvaarders bewonderen.

Quote soldaat van Oranje 360 graden theater

Als je het theater binnenloopt lijkt het op een normaal theater. Je ziet niet dat het theater gaat draaien. Het is heel fijn om het verhaal draaiend te volgen. Daardoor is er heel veel tijd en besteed aan het decor, het kan namelijk gewoon blijven staan. Dit decor brengt de musical echt tot leven samen met het meedraaien. Er worden in de show namelijk regelmatig motoren gebruikt waarmee ze rondrijden, en waarbij jij meedraait!

Het verhaal

Soldaat van Oranje heeft een erg krachtig verhaal. Deze musical brengt je voor 2,5 uur terug naar 1940. Wat verandert er voor deze Leidse studenten als de Duitsers binnenvallen? Is vriendschap en liefde nog vanzelfsprekend in deze tijd van oorlog? Iedereen moet in de oorlog keuzes maken. Kies je voor vrijheid, volk, vaderland? Of ga je door zoals je altijd hebt gedaan?

Als wij niks doen, wie dan? – Soldaat van Oranje

Het verschil tussen de cast

Ongeveer een week voordat we gingen kregen we een e-mail dat er een nieuwe cast was. Er was vast al een wisseling geweest tussen de keer dat wij voor het laatst waren geweest en nu. Maar ik vond het wel jammer om te horen dat we een nieuwe cast zouden krijgen. Vaak zitten ze wat minder in hun rol, zoals bij On your feet!

Het verschil tussen deze cast en de vorige was helaas duidelijk te merken. Een aantal personages zoals de Koningin en Ada waren super sterk! Anderen vond ik helaas wat minder. Natuurlijk blijft het verhaal super goed en is het, het nog steeds waard om deze musical te bekijken. Zelf vond ik het verhaal alleen wat minder krachtig overkomen. Maar als deze mensen hun rol meer eigen hebben gemaakt zijn ze waarschijnlijk weer super goed en komt dit prachtige verhaal precies zo over als bedoeld.

Het is het zeker waard om de musical te bekijken, het voelt voor mij als een stukje Nederlandse cultuur. Het is sowieso de geschiedenis van Nederland, en dat hebben ze op een prachtige manier vertolkt.

Wil je deze blog delen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.