De beste tips om je motivatie terug te vinden voor alle klussen!

motivatie

Motivatie, waar haal je het vandaan?

Vaak hoor ik problemen over mensen die de motivatie niet kunnen vinden, dit kan zijn voor school, werk of een klusje in huis. Zelf heb ik er ook vaak moeite mee, er zijn natuurlijk altijd andere dingen die veel leuker zijn om te doen dan bijvoorbeeld leren.

Daarom ben ik gaan kijken of er ook een mogelijkheid is dat de motivatie er toch nog komt, en daarom geef ik in deze blog een aantal tips en trucs voor motivatie.

Algemeen

 1. start met wat kleins en kom in de flow; zie je op tegen die ontzettende berg met was? Die hele.. hele.. grote.., ja je snapt mijn punt wel. Ga eerst even bezig met de kleine dingen zodat je in de flow van het bezig zijn komt. Voor je het weet lijkt die was niks meer!
 2. Bedenk wat je allemaal kan doen als je klaar bent met hetgeen wat je moet doen; als je klaar bent dan kun je eindelijk dat mooie boek lezen! Of dat grappige youtube filmpje bekijken.
 3. Leef in het nu; probeer te kijken wat je nu wil bereiken en niet wat je zou willen bereiken over een jaar, en dat dat nog zo ver weg is. Dat werkt namelijk ontzettend demotiverend.
 4. Zorg dat je plezier hebt; als je ontzettend chagrijnig bent en probeert dingen voor elkaar te krijgen… juist dat lukt niet! Heb ook plezier, dat is ook ontzettend belangrijk. Dus als je bezig bent en je hebt een pauze nodig, gebruik hem nuttig.
 5. Beloon jezelf; Als je klaar bent jezelf chocola of een aflevering van die leuke serie gunnen, op deze manier krijg je daar zoveel zin in, dat je motivatie krijgt om het andere af te krijgen.
 6. Maak een plan hoe je het wil bereiken; dus wat is verstandig om mee te beginnen, en wat wil je doen die dag. Maak het niet te moeilijk voor jezelf, zodat je in een berg met werk verzonken raakt.

Motivatie voor leren

Zelf heb ik al een tijdje problemen met motivatie voor het leren, zoals nu bijvoorbeeld. Ik zou nu eigenlijk mijn samenvatting schrijven voor Antibiotica, maar ik hang hier rond een blog te schrijven over motivatie. Ik kreeg inspiratie, maar ik stel er nu wel iets voor uit.

 1. Maak een planning en hak het in kleine stukjes; dus niet in een keer de hele samenvatting schrijven maar de onderdelen scheiden. En als je dit doet in de vorm van een To Do lijstje, mag je het afvinken! (mij geeft dat altijd een voldaan gevoel..)
 2. Doe elke dag een klein beetje; als je alles in een keer probeer te leren vergeet je dingen, als je elke dag een klein beetje doet kun je aan het eind alles nog een keer overkijken en zul je zien dat je het al weet.
 3. Maak je aantekeningen in de les al goed leesbaar en vrolijk ze een beetje op, duidelijk leesbare aantekeningen zijn al fijner dan als je eerst je eigen hiërogliefen nog moet ontcijferen.
 4. Bedenk waarom je het doet, wil je graag je studie halen? Dan zou ik maar snel aan de slag gaan…..
 5. Om je motivatie te behouden is het verstandig om alle overige dingen die je afleiden zoals een telefoon (hier heb ik nou noooooit last van ….. ) UIT! Het werkt niet als hij naast je ligt hoe hard je ook denkt van wel.

Heb je zelf nog tips voor motivatie? Post ze dan in de reacties!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Wil je deze blog delen?

1 reactie

 1. 🙂 Leuke blog weer!

  Een ding die een wijze Amerikaan tegen mij zei (als je op ziet tegen een enorme hoeveelheid werk, zeg maar een berg ofzo): Marco, you don’t need to eat the elephant in one bite, its better to eat it bit by bit. 🙂

  Er staan een paar goede tips tussen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.