Interview met Jen Minkman van Dutch Venture Publishing

Interview Dutch venture publishingDoordat ik druk bezig ben geweest met de blogtour dacht ik, hey er kan ook nog wel een interview met Jen Minkman van DVP bij. Jen was het hiermee eens, dus hier is het interview! Jen is de eigenaar van Dutch Venture Publishing en runt dit alleen. Ze heeft ons (bloggers) om de boeken te promoten en te reviewen en verder regelt ze alles. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder! 🙂

1. Hoe ben je op het idee gekomen van Dutch Venture publishing?

Ik merkte om me heen dat uitgevers veelal de veilige route kiezen: boeken uit het buitenland halen die daar al grote hits zijn, en/of investeren in Nederlandse auteurs die al gevestigd zijn. Ik voelde dat er ruimte was voor een kleinere uitgever die zich bezig zou houden met schrijvers die nog niet megagroot zijn maar wel goed schrijven. Ik geef zowel auteurs uit het buitenland uit (meestal auteurs die ook deels self-pubben en niet bij een van de ‘Big Six’ uitgevers uit de VS zitten) als auteurs uit Nederland en Belgie die bij grote uitgevers geen gehoor kregen. Soms kies ik zelf boeken uit, bijvoorbeeld zelf uitgegeven boeken die ik erg mooi vind, en die auteurs doe ik dan een aanbod. Dit heb ik bijvoorbeeld met Vanessa Gerrits gedaan. Andere auteurs sturen zelf iets in; ik heb 1 maand per jaar waarin mensen een manuscript mogen insturen. Dit is meestal april.

2. Wat voor baan deed je hiervoor?

Tot voor kort stond ik nog voor de klas en gaf ik Engels op een middelbare school. Ik heb in 2016 twee banen gecombineerd (lesgeven en uitgeven/schrijven) en heb in 2017 besloten om alleen met mijn bedrijf verder te gaan omdat het te veel werd.

3. Wanneer besloot je om fulltime bezig te gaan met DVP?

Officieel eind oktober 2016, maar ik had een opzegtermijn van drie maanden bij mijn school, dus uiteindelijk per 1 februari 2017.

4. Wanneer ben je begonnen met schrijven?

Heel lang geleden! Ik las al heel snel en was ook creatief in het zelf verhalen bedenken. Maar het eerste boek wat ik echt afmaakte en opstuurde schreef ik in 2010. Dat was Schaduw van de tijd.

5. Wat biedt DVP voor schrijvers, dat andere uitgevers ze niet geven?

Persoonlijke aandacht en goede communicatie. Ik betaal ook per kwartaal uit en niet per jaar. Ik ben natuurlijk zelf ook auteur (met een aantal boeken zit ik bij Storm Publishers) en ik weet goed waar ik auteurs blij mee maak 🙂

6. Ik zag dat je het boek Ster van acht van Jennifer Murgia deels vertaald hebt, hoe was dat?

Erg leuk om te doen! Ik heb het boek zelf uitgekozen en Jennifer benaderd. Marije Kok heeft de eerste paar hoofdstukken gedaan omdat ik toen nog twee banen had en te weinig tijd om alles zelf te doen, daarna heb ik het overgenomen. Ik vind vertalen sowieso erg leuk, maar het leukste is als je zelf mag uitkiezen welk verhaal!

7. Je gaf aan dat je opleiding niets te maken heeft gehad met je beslissing van deze baan, wat dan wel?

Mijn liefde voor boeken heeft de doorslag gegeven dit fulltime te gaan doen. Of het nu uitgeven, vertalen, schrijven of boekmarketing is (ik ontwerp ook boekcovers), het is allemaal een onderdeel van mooie verhalen vertellen en zorgen dat mensen ze lezen. Wel heb ik een opleiding communicatie gedaan, en ik denk dat dat helpt bij het runnen van een succesvol bedrijf. Als de basis goed is en je op effectieve wijze netwerkt, dan heb je een betere kans om snel te groeien.

8. Hoe run je DVP alleen?

Door veel gebruik te maken van freelancers die ik ken en vertrouw. Helemaal alleen kun je een bedrijf natuurlijk niet runnen, dus ik huur redacteuren, vertalers, ontwerpers en vertegenwoordigers in. Onlangs heb ik ook een PR-bedrijf ingehuurd om te helpen bij de marketing van de kerstbundel Wonderland en dat bevalt erg goed. Als je zelf geen tijd hebt je in alles te bekwamen, dan moet je zorgen dat je mensen inhuurt die het al kunnen 🙂

9. Zou je nog groter willen groeien?

Absoluut, maar ik moet wel zeggen dat mijn uitgangspunt is dat ik dit alleen kan blijven doen (dus mijn eigen beslissingen nemen en vanuit huis kunnen werken). Of vanuit een kantoor dat vlakbij is, dat kan ook. Op dit moment heb ik een goed salaris van het bedrijf zoals het nu is en ik heb geen ambities om stinkend rijk te worden, want dan heb ik vast nooit meer vrije tijd 🙂
Mocht het interview met Jennifer Murgia van ster van acht nog niet hebben gelezen dan is hier de link!
Wil je deze blog delen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.