Hoe plan je op een productieve manier?

Productivity

Onlangs zat ik in een dipje, ik wist niet hoe ik ervoor kon zorgen om productiever te worden. Het enige wat nog op mijn prioriteitenlijstje stond was Netflix. Foutje bedankt. Hoe ik ervoor heb gezorgd dat dit weer in balans is? Planner methodes uitproberen. Ik ga je vertellen wat voor mij werkt en vooral wat voor mij niet werkt.

calendar blockingCalendar blocking

Calendar blocking is een methode die door veel youtubers wordt gebruikt. Zoals AmyTv. Door haar ben ik begonnen met deze methode. De bedoeling van calendar blocking is dat je een elektronische kalender of een papiertje pakt waarmee je opschrijft wat je die dag gaat doen en om welke tijd. Bijvoorbeeld:

  • 07:00 – opstaan
  • 08:00 – sporten
  • 09:00 – 18:00 – werken
  • 18:00 – koken
  • 19:00 – avondeten
  • 20:00 – netflix
  • 22:00 – slapen

De bedoeling van deze methode is dat je weet wat je te doen staat. Als je weet wat je dag je brengt om welke tijd, kun je dit productiever doen. Voor sommige mensen kan dit zeker werken, maar helaas voor mij niet. Ik merkte dat ik niet wist hoeveel tijd activiteiten in zouden nemen en het voor mij voelde als een: shit! De volgende taak staat dan alweer gepland. Ik heb dit uitgeprobeerd in mijn zomervakantie zodat ik de methode volledig kon leren kennen en denk ik een maand volgehouden. Op sommige momenten vond ik de methode erg prettig werken, doordat ik gefocussed bleef op wat me te doen stond. Helaas, vond ik de methode bovenal overweldigend. Als ik de grote lijst zag staan met dingen die ik wou doen en dat ik mijn hele dag ingepland had met blokjes (vergeet niet dat hierbij ook tijd zat om helemaal niks te doen) werd ik gedemotiveerd. Deze methode werkt dus helaas niet voor mij, maar probeer het zeker om erachter te komen wat bij jou past.

Daily pages in mijn Bullet Journal

Wat zijn daily pages? Simpelweg een pagina in je bullet journal die je bestemd voor één dag. Op deze manier heb je alle taken van die dag op een plek staan. Mijn grote valkuil hiermee was: ik had zoveel plek, dat ik hem volschreef met taken die ik nooit op een dag gedaan kon krijgen. Is het een domme fout? Jazeker, maar daardoor heb ik wel besloten dit niet meer op deze manier aan te pakken. Ik heb door deze methode geleerd wat ik kan doen op een dag, zodat ik daarnaast ook nog kan relaxen. Er zijn heel veel soorten daily pages die je kunt maken. Ze hoeven niet alleen een to-do lijst te hebben of afspraken. Een daily page kan ook een kolom met meal planning bevatten of iets anders wat voor jou beter past. Kijk voor inspiratie op mijn Pinterest account.

Getting things done method

Deze methode ga ik kort behandelen, ik heb hier zelf de boeken niet over gelezen. Alle informatie die ik ga vertellen zijn van persoonlijke ervaring en natuurlijk een beetje van internet. Deze methode is een boek geshreven door David Allen. In het boek verteld hij uitgebreid hoe je ervoor kan zorgen dat je meer gedaan krijgt. Het is geen kwestie van tijd, het is een kwestie van doen.

Als eerst is het belangrijk dat je alle dingen die je wil gaan doen (letterlijk alles) verzameld op een papiertje of op je laptop. Dit is iets wat ik automatisch doe, als ik een vol hoofd heb. Ik kijk altijd wat ik gedaan wil hebben en schrijf het allemaal van me af. Na een tijdje pak ik deze lijst er weer bij en kijk wanneer het beste moment is om bezig te gaan met deze dingen.

Taken koppelen aan bepaalde projecten. Zonder dat ik het door had is dit ook een stap die ik doe. Ik maak voor mijn blog gebruik van Trello. In Trello krijg je de optie om borden aan te maken en hierin verschillende kolommen te maken met dingen die je wil doen, misschien wel hebt afgehandeld of een checklist. Eigenlijk alle lijstjes kun je kwijt in Trello. Als ik dus een nieuw idee heb voor een blog, plaats ik deze in Trello en pak ik hem op wanneer ik dat wil.

Een lijstje maken met dingen die je nog een keer wil doen, of misschien wil doen. Dit is heel effectief om ervoor te zorgen dat je een idee niet vergeet. Wil je ooit een boek schrijven en weet je ook al waarover, maar heb je er nog geen tijd voor? Schrijf het op dit lijstje! Op deze manier is het nog niet vergeten en kun je het opakken wannneer het jou wel uit komt.

Weekly Juli

Bullet journal

Ik denk dat de meeste van jullie weten dat ik gebruik maak van een Bullet Journal. Dit systeem ben ik dan ook zeker blijven gebruiken. Door deze ‘planner madness’ heb ik verschillende methodes uitgeprobeerd en ben ik gekomen bij de manier hoe ik nu plan. De allereerste methode calendar blocking heeft er voor mij voor gezorgd om meer effectiever met mijn tijd om te gaan. In plaats van uren Netflix te kijken, geloof me dat doe ik nog steeds regelmatig. Probeer ik andere dingen op te pakken zoals deze blogpost schrijven of te leren voor school. Van de tweede methode heb ik geleerd dat het heel makkelijk is om teveel activiteiten in een dag te stoppen. Van de methode Getting Things done heb ik geleerd dat het goed is om dingen van je af te schrijven en bij elkaar te houden. Op deze manier wordt het geen grote bende met projecten en taken die je moet doen.

Ik gebruik nu zelf mijn Bullet Journal nog, elke week maak ik een weekly waar ik de meeste taken in kwijt kan. Als iets niet past, dan pak ik een sticky note die ik op mijn laptop plak. Deze blijf ik dan zien, waardoor ik hem niet vergeet. Als de dag over is en de taken compleet zijn, dan gaat de sticky note de prullenbak in. Om tijdens deze taken gefocussed te blijven gebruik ik de app Forest. Deze app zorgt ervoor dat je niet op je telefoon kunt (als het echt nodig is kun je er gewoon in). Als je namelijk wel op je telefoon gaat vermoord je de boom die aan het groeien was. Elke keer als je de tijd, die je in hebt gesteld, hebt gehaald. Krijg je muntjes. Uiteindelijk kun je dan zelf een boom planten (EEN ECHTE BOOM).

PS. De bullet journal die ik momenteel gebruik is de Leuchtturm 1917. Klinkt niet heel spannend, maar dit is voor mij de ideale journal voor bullet journaling.

Ik raad je aan om zeker te kijken wat voor jou het beste werkt, omdat iets niet voor mij werkt wil niet zeggen dat het voor jou niet werkt. Probeer verschillende methoden uit en pak degene die op dat moment bij jou past. Ik blijf bij mijn Bullet Journal met behulp van Trello en Forest. Hoe plan jij? Laat een reactie achter in de comments en leuk dat je mijn blog hebt gelezen!

Wil je deze blog delen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.