Hoe ik mijn HBO opleiding probeer uit te zoeken.. #01

opleidingKlopt, dit is een compleet andere blog dan je nu van mij gewend bent. Ik wil een blogserie gaan schrijven over mijn “journey” van het zoeken voor mijn ideale opleiding.

Ik probeer nu 2 jaar te beslissen wat mijn HBO opleiding gaat worden. Het is vakantie en ik heb tijd om dingen uit te zoeken wat betreft mijn HBO opleiding. Een ding is compleet zeker, ik ga hierna een vervolgopleiding doen. Het grootste probleem is, hoe ga ik dat aanpakken. Waar ligt mijn interesse? Waar wil ik mijn beroep in maken?En wat voor mij erg belangrijk is, wat vind ik leuk!

De opleiding waar ik nu mee bezig ben

Momenteel ben ik bezig met de opleiding Microbiologisch Analist niveau 4, juist een mond vol. Doordat ik deze opleiding bijna afgerond heb, moet ik na gaan denken over mijn volgende opleiding. De opleiding als Microbiologisch Analist heb ik uitgekozen door mijn nieuwsgierigheid. Zover ik het me nog goed kan herinneren was mijn insteek erachter komen welke ziekte mensen hebben door een bacterie.

Aan wat voor opleidingen zit ik te denken?

De opleidingen waarmee ik in mijn hoofd zit zijn:

  • Forensic Sciences
  • Microbiologisch Analist (HBO)
  • Communicatie

Forensic sciences

Forensics science zit al in mijn hoofd gezeten sinds klas 1 van deze opleiding. Het lijkt me heel interessant om erachter te komen wie bijvoorbeeld een moord heeft gepleegd en hoe het kan dat een auto in de fik is gevlogen.

Overal op internet staat wel pas op: “forensic sciences werkt niet zoals in NCIS”. Ik denk dat dit vooral komt doordat de bepalingen niet zomaar klaar zijn en het een langslepend proces is om een dader te vinden die niet in een database staat.

Ik heb het boek “DNA match” ook gelezen, dit gaat over moorden die opgelost zijn met de nieuwste DNA technieken. Zoals de moord van Marianne Vaatstra. Dit is echt super interessant doordat het hele proces van begin tot eind word beschreven.

Microbiologisch Analist (HBO)

Aangezien ik dus de opleiding microbiologie volg nu lijkt me dit ook een logische vervolgopleiding. Er zijn in het tweede jaar 6 hoofdthema’s namelijk:

  1. Biochemie en proteomics ( onderzoek naar eiwit en eiwitsamenstellingen)
  2. Moleculaire Laboratoriumtechnologie ( onderzoek met DNA)
  3. Medische laboratoriumtechnologie (kennis maken met de moderne analysetechnologie)
  4. Hematologie (alles over bloed en cellen)
  5. Microbiologie (alles over de wereld van micro-organismen)
  6. Immunologie (alles over het menselijk afweersysteem)

In de laatste twee jaar specialiseer je in een vakgebied. Je kiest uit de specialisaties diagnostiek of research, tegenwoordig is er ook de mogelijkheid te kiezen voor nanotechnology en infection & contamination control.

Communicatie

Het afgelopen jaar komt steeds de opleiding communicatie weer bij mij terug. Communicatie is een grappig iets, het is ongelooflijk leerzaam. Wat is het beeld dat je aan de mensen wilt geven en wat is het beeld wat je werkelijk geeft? Dat is voor mij waar communicatie omdraait.

In het eerste jaar werk je in teamverband aan projecten en verken je het hele spectrum van de communicatiebranche. Deze projecten kunnen per jaar verschillen, maar je werkt altijd aan projecten met echte opdrachtgevers. Tijdens een project krijg je ondersteunende colleges.

Het eerste jaar oriƫnteer je je breed op het vakgebied. De belangrijkste vakken in de propedeuse zijn Marketingcommunicatie, Corporate Communicatie, Onderzoek en Schriftelijke en Mondelinge Communicatie. Je werkt aan projecten met echte opdrachtgevers.

Halverwege het tweede jaar ga je een specificatie kiezen, dit kan zijn: merkenmanagment en communicatie en de publieke sector.

Mocht je zelf je meer willen verdiepen in deze 3 opleidingen heb ik hieronder linkjes voor informatie:

 

 

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Wil je deze blog delen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.