Future logging

Future logging

Ik heb het in mijn andere bullet journal blogs wel is gehad over future logging, daarom leg ik in deze blog uit welke methodes je kunt gebruiken en hoe het werkt. Ook vertel ik welke ik gebruik en waarom.

Alastair methode

Deze methode is ontwikkeld door Alastair Johnston, toen hij begonnen was met bullet journaling wist hij niet zo goed hoe hij zijn toekomstige afspraken in zijn bullet journal moest verwerken. Hierom heeft hij zelf iets bedacht wat voor hem werkt, gelukkig voor ons was hij zo aardig dit te delen!

Matt benson
Foto van: Matt Benson

Zoals je ziet heeft hij gekozen om 6 maanden vooruit te kunnen plannen. Als hij een afspraak heeft in augustus zet hij een stipje neer bij deze maand en de datum/afspraak schrijft hij erachter. Het maakt niet uit of de afspraken niet op chronologische volgorde staan en je kunt iets toevoegen wanneer het jou uit komt. Op het moment dat je in een nieuwe weekly maakt kun je snel zien wanneer je een afspraak hebt staan en die kun je dan snel overnemen.

Ryder’s methode

Deze methode komt van de bedenker van de bullet journal. Wat te zien is dat Ryder meer van een snel overzicht houdt dan Alastair. Ryder heeft zijn future log ingedeeld in verschillende maanden. Zo kan hij per maand precies zien wat hem te doen staat.

Ryder's methode
Ryder’s methode

Hij heeft ook voor taken en afspraken verschillende symbolen. Voor taken gebruikt Ryder een simpele dot en voor afspraken een cirkel. Dit maakt het makkelijker om te zien wat voor soort evenement het is wat hij moet gaan doen in die maand.

Calendex

Deze methode is van Eddy Hope. Hij vond dat er nog geen goed systeem was voor de toekomstige afspraken toen hij begon met bullet journaling. Hij was op zoek naar een tweede journal, toen hij het idee kreeg.Wat nou als we een soort van index maken voor afspraken, dus ging hij aan de slag.

Calendex Eddy Hope
Eddy Hope zijn calendex

De calendex is Eddy hope zijn index variant voor evenementen. Hij kreeg ontzettend goede reacties op de werking van de calendex en kreeg hacks van andere mensen hoe je het optimale uit de calendex kan halen.

Hoe werkt het precies?

Deze methode is iets ingewikkelder dan de bovenste twee. Het eerste wat je doet is de calendex opzetten, zoals hierboven. Hij heeft hier alle 12 maanden op twee pagina’s gezet en de datums aan de zijkant. Je ziet in de calendex vierkantjes staan met cijfers erin. Als je een afspraak maakt schrijf je deze op een plek waar het vrij is, je zet er goed bij wat het is en welke datum. Dan ga je naar de calendex toe, je maakt een vierkantje en zet de bladzijde neer wanneer deze afspraak plaatsvind. Op deze manier ben je nooit zomaar een afspraak kwijt en heb je een goed overzicht wanner je het druk gaat krijgen en wanneer niet.

Welke methode gebruik ik zelf?

Voor mijn bullet journal gebruik ik de combinatie Alastair en calendex. Dit doe ik om wel het overzicht te houden, maar ook om alles op een plek te hebben. Voor mij werkt het niet om me afspraken overal  door mijn bullet journal heen te hebben staan. Ik heb mijn calendex opgezet voor 6 maanden (augustus- december), verder heb ik er een legenda bijgemaakt zodat ik alle afspraken kan sorteren of ze school, werk of persoonlijk gerelateerd zijn.

Calendex van Selinablogt

Voor mijn Alastair methode volg ik het precies zoals Alastair het bedacht heeft. Hier heb ik mijn verschillende soorten afspraken ook de kleur gegeven, dit is zodat ze daarna naar mijn calendex kunnen. Er is nog een verschil en dat is dat ik hem voor 5 maanden gebruik. Dit doe ik omdat ik voor volgend jaar graag een compleet nieuwe op wil zetten.

Alastair methode van Selinablogt

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Wil je deze blog delen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.