Een Retropie maken en instellen

retropie

Een tijdje geleden leerde ik voor het eerst de Raspberry Pi kennen. Een hele kleine computer die vaak wordt gebruikt voor projecten. Zo gebruiken mensen de Raspberry Pi als een computer, een monitor voor de slimme meter en voor een weerstation. De Raspberry Pi heeft dus veel functies en is voornamelijk bedoeld voor de hobbyisten. Zelf snap ik helemaal niks van coderen en programmeren. Ik wou beter weten wat de Raspberry Pi is en wat je ermee kan, toen ik Retropie tegen kwam. In deze blog ga ik uitleggen wat Retropie is en hoe jij je eigen Retropie kan maken en instellen.

Wat is het?

Weet je nog al die spelletjes waar je mee opgegroeid bent op de Nintendo 64, Playstation 1, Gameboy en Dreamcast? Waarschijnlijk heb je de consoles allang de deur uit gegooid en heb je nu een TV die er niet de juiste poorten voor heeft. Dat is waar Retropie voor mij ideaal werd. De Retropie is klein en kan makkelijk worden meegenomen, je kan diverse ‘oude’ spellen spelen op de Retropie door de verschillende emulators en je kan hem aansluiten op elke TV met een hdmi kabel. De Retropie is ideaal voor mensen die Super Mario 64 missen of alle oude Pokémon spellen willen spelen. Zelf had ik nog nooit een Pokémon spel aangeraakt en nu heb ik er zelfs een uitgespeeld.

Wat heb je nodig?

Je hebt een aantal dingen nodig om een Retropie te kunnen maken. Hieronder een lijstje met de dingen die ik aangeschaft heb en waar ik ze aangepast heb (niet gesponsord):

 • Raspberry Pi
 • Case voor de Raspberry Pi
 • Mini hdmi naar hdmi kabel
 • Stroomkabel voor de Raspberry Pi
 • 128 gb SD kaart

Ik heb de spullen bestelt op SOS Solutions (de levering was later maar de klantenservice was heel duidelijk en behulpzaam) en op Amazon (die hebben we tegenwoordig in Nederland). Als je de spullen in huis hebt kan het knutselen beginnen. De games zijn natuurlijk ook belangrijk, op de officiële website van Retropie staan een aantal gratis games die legaal te downloaden zijn.

Instellen van de Retropie

Het instellen van de Retropie is redelijk makkelijk, maar volg wel goed de instructies op de website. Het kan hier en daar voelen alsof je een ICT’er bent die aan het programmeren is (eigenlijk doe je dat ook half), maar het is echt te doen. Als ik het kan, kan jij het ook. De instructies op de website van Retropie zijn duidelijk en zorgen ervoor dat ik en jij deze Retropie zomaar werkend hebben en kunnen genieten van onze games. Ik ga het zelf niet van begin tot eind uitleggen want dan krijgen we een mega technisch verhaal, maar het is echt te doen.

Ik hoop dat ik je enthousiast heb gemaakt over de Raspberry Pi en dan specifiek de Retropie. Ikzelf ben er heel erg blij mee en blijf hem ook zeker nog een tijdje gebruiken. Vond je deze blog leuk/interessant of heb je nog vragen? Laat dan een reactie achter onder deze blog. Ik hoor graag van je!

Nieuwsgierig naar andere dingen die ik in mijn vrije tijd doe? Lees dan deze blog over reizen of deze blog over mijn bullet journal.

Wil je deze blog delen?

2 reacties

 1. Hoi! Ik heb een retropie, ooit gemaakt door een kennis. Echter doet hij het niet meer naar behoren en wil ik hem opnieuw instellen, maar weet niet hoe. Ken jij iemand die daarmee kan helpen?

  Alvast bedankt en groetjes,

  Maurice

  1. Author

   Hey Maurice!

   Helaas weet ik zo snel niet iemand om je ermee te helpen. Misschien de hele SD kaart leeghalen? En dan alles opnieuw installeren? Is niet een prettige manier, maar werkt hopelijk wel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.