Boek review: Onzuiver + interview

Boek review: Onzuiver van Sarah Dalton + interview

Onzuiver is geschreven door Sarah Dalton. Sarah woont ergens in the middle of nowhere van Engeland, en heeft een hele rijke fantasie. Ze is voor het grootste deel van haar leven altijd al een lezer geweest, hier heeft ze ook inspiratie van op kunnen doen, wat ze later weer verwerkt heeft in haar boeken.

Sarah is de auteur van de populaire YA serie ‘Blemished’ die wij kennen als Onzuiver. Ook is ze de schrijver van een gothic novella ‘My Daylight Monsters.

Waar gaat het over?

In het Groot-Brittanië van de toekomst is perfectie te koop. Rijke ouders laten door het Ministerie voor Genetische Perfectionering (G.E.P.) perfecte kinderen maken. Mensen zonder ‘schoon’ DNA zijn Onzuiver en worden als slaaf gebruikt. De Operatie die voorkomt dat Onzuiveren nog kinderen kunnen krijgen, is verplicht.

Mina Hart is een vijftienjarig Onzuiver meisje met een geheim. Als ze met haar vader naar Regio 14 verhuist om een nieuwe start te maken, sluit ze al snel vriendschap met Angela en haar geadopteerde broer Daniel. Mina komt erachter dat Daniel ook geheimen heeft en dat zij een band delen die steeds sterker wordt.

Als Mina wordt geconfronteerd met de arrestatie van een Onzuivere klasgenoot, bewerkstelligd door hun wrede lerares, wordt het voor Mina steeds duidelijker: dit is niet het leven wat zij wil leiden. Ze wil zich aansluiten bij het verzet – de organisatie die zij verantwoordelijkheid houdt voor de dood van haar moeder.

Haar leven wordt nog ingewikkelder als Sebastian, een G.E.P.-jongen, verliefd op haar wordt en haar lerares hierachter komt. Voor een Onzuivere is het een misdrijf om zich in te laten met een G.E.P..

Mina slaat op de vlucht samen met Daniel, Angela en Sebastian. Ze moet vechten voor zichzelf en de mensen die haar het meest dierbaar zijn.

Want niemand is waardeloos. Niemand is Onzuiver.

Wat vind ik ervan?

Dit is een boek wat ik heel lastig te recenseren vind, aan de ene kant vond ik hem geweldig, aan de andere kant wat minder.

Het boek heeft een verhaallijn waar je heel veel kanten mee op kunt. Je hebt het YA liefde aspect, tussen Mina, Daniel en Sebastian. Verder hebben ze een “evil” personage gecreëerd, die je echt gaat haten. Ook zijn er nog een aantal personages, die ik eerst niet mocht, maar later wel. Doordat er bepaalde dingen in het verhaal gebeurd waren.

Ik vind het idee van onzuiver wel erg mooi, het is namelijk heel goed mogelijk dat in de toekomst mensen als onzuiver beschouwd worden, dat ze willen dat er bepaalde ziektes niet meer bestaan. Dit was dan ook erg goed uitgewerkt in het boek. Mina, is een heel sterk personage waar ik graag meer van zou willen zien. Net zoals haar vriendin Angela, deze twee zijn uitzonderlijk goed uitgewerkt wat prettig leest.

Aan het begin vond ik dat het wat langzaam op gang kwam, er was heel veel inleiding. Hierdoor kun je de personages wel goed leren kennen, wat prettig leest. Het is namelijk een boek met veel personages, waarvan het belangrijk is dat je ze allemaal kent.

Het liefde complex van Daniel en Sebastian, vond ik een beetje te cliché. Delen hiervan moesten me denken aan The Hunger Games, wat niet gunstig was voor  dit boek. Verder had ik nog het probleem dat ik me Regio 14 niet helemaal voor kon stellen, ik heb het heel hard geprobeerd, deels is het ook gelukt. Maar soms waren er delen in het verhaal dat ik dacht, huh? hoe komen ze hier ineens?

Conclusie

Ik ben bang dat Sarah een beetje teveel spanning probeerde te creëren, sommige aspecten van het boek waren hierdoor wat ongeloofwaardig. Ik denk als ze bij het concept van de Onzuiveren was gebleven en verder niks had toegevoegd ook een geweldig boek had kunnen schrijven. Ondanks dat ik hem niet geweldig vond, ben ik wel nieuwsgierig naar het volgende deel. Ik denk namelijk dat daar een betere vorm van spanning in ontstaat en het boek direct vol van start kan gaan.

Interview

 

  1. Hoe ben je begonnen met schrijven?

Ik heb altijd van lezen gehouden. Ik werd als kind altijd een boekenwurm genoemd, omdat ik altijd met mijn neus in een boek zat. Uiteindelijk besloot ik om mijn eigen verhalen te gaan schrijven.

 

  1. Hoe zou je jezelf beschrijven met een woord?

Waarschijnlijk stil. Ik ben meestal erg stil met sociale gelegenheden, tot ik mensen echt leer kennen. Dit heb ik al sinds ik een kind ben. Verder heb ik mijn eigen bedrijf, en hou ik van lezen, schrijven, Tv-series en films.

 

  1. Luister je naar muziek als je aan het schrijven bent? En zo ja, wat voor muziek?

Het is lastig om muziek te luisteren met songtekst als je aan het schrijven bent, dus luister ik dan vaak klassieke muziek. Op dit moment hou ik van de soundtrack van tv-series en films. De soundtrack van Game of Thrones, is echt mooi. Voor de rest is alles van Micheal Nyman ook goed.

 

  1. In 2012 ben je begonnen met het schrijven van Onzuiver, hoelang heeft dit geduurd?

Ik denk dat het me ongeveer 1,5 jaar heeft gekost. Het verhaal is compleet anders dan hoe het eerst was, en ik heb het twee keer herschreven. Omdat, het mijn eerste boek was duurde het wat langer om het goed te krijgen, ik had geen flauw idee wat ik aan het doen was.

 

  1. Wat betekend de afkorting G.E.P

In het engels is het G.E.M wat staat voor Enhancement Ministry.

 

  1. Ben je op dit moment ook bezig met een nieuw boek? Zo ja, wil je er wat meer over vertellen?

Ik ben op het moment bezig met een fantasy-serie over draken en magie. Het is superleuk om te doen, en ik hou van de personages. Dus hou het in de gaten ‘the Land of Fire and Ash series’. Verder ben ik bezig met een psychologische thriller, onder de naam Sarah A. Denzil.

 

  1. Heb je nog ander werk of hobby’s naast het schrijven?

Schrijven is mijn fulltime werk, maar ik ben ook een beetje een nerd. Eigenlijk alles met een verhaal is goed, dus ook tv-series en films.

 

  1. Op welk personage in je boek lijk je het meest?

Ik denk Angela, ze is een beetje stil, maar een goede vriend en ze staat voor hetgeen waarin ze gelooft.

Wil je deze blog delen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.