6 tips om je motivatie terug te krijgen voor school

Motivation

Ik denk dat we het allemaal wel kennen: laat naar bed gaan, laat wakker worden en lessen vanuit bed volgen. Dat is hoe voor veel hbo-studenten hun schoolleven er nu uit ziet. Door de coronacrisis is het nog lastiger om motivatie te vinden voor school, doordat er steeds minder structuur is. Je hoeft niet meer een uur te reizen om op school te komen, waardoor je sommige lessen vanuit bed volgt en je daarna gewoon weer verder slaapt. Klinkt allemaal niet heel erg motiverend, of wel? Hoe kan je dan toch ook in deze tijden zorgen dat je motivatie krijgt voor school? Lees het in deze tips.

Plannen, het is echt nodig

Ik weet uit ervaring dat veel studenten een planning maar vervelend en overbodig vinden. Helaas, heeft juist deze tijd een strakke planning nodig. Plannen is ideaal om een structuur terug te brengen in je leven. Zorg er dus voor dat je een systeem (Notion) of planner (Bullet Journal) koopt die je echt aanspreekt en die ervoor zorgt dat je zin krijgt om te plannen. Iets wat ik sinds deze crisis ben gaan doen is timeblocking, blokken met tijd zetten en tijdens deze blokken ga ik dan bezig met een bepaald vak, een bepaalde tekst voor werk of iets anders. Op deze manier zorg ik voor structuur en daarnaast lukt het me hierdoor om dingen af te krijgen.

Verdeel je taken in kleinere taken

Als je als doel op een dag hebt: schrijf marketingplan, dan lijkt het al veel enger dan als je als doel hebt: schrijf inleiding van marketingplan. Het laatste is een kleiner geheel en het is veel specifieker. Hierdoor is het makkelijker en minder eng om ermee te beginnen. Daarnaast kun je dan ook meerdere kleine taken doen binnen een blok tijd, zo voel je je productiever en krijg je ook werkelijk meer gedaan. Je grote taken opdelen in kleinere stukken is dus heel belangrijk.

Stop met uitstellen

Hoe meer je uitstelt, hoe groter de kans is dat je de grote taken niet meer kan opdelen in kleinere stukken. Hierdoor wil je er niet meer mee beginnen en stel je nog meer uit. Stop dus echt met uitstellen, hoe makkelijk het ook klinkt. Probeer echt je planning te volgen, omdat je jezelf anders in de weg gaat zitten.

Geef jezelf ook rust

Zelf merk ik dat ik het soms lastig vind om rust te vinden. Kies er daarom voor om in het weekend zo min mogelijk te doen, of een andere dag die voor jou goed werkt. Ga tijdens deze dag niet denken aan wat je allemaal nog moet doen, maar ga juist bezig met andere dingen die je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Hierdoor kun je opladen en daarna weer vol aan de slag met alle andere taken die je nog te wachten staan.

Maak het zo comfortabel mogelijk voor jezelf

Hiermee bedoel ik niet: volg massaal je lessen vanuit bed. Hiermee bedoel ik wel: zet een kop thee of iets anders om jezelf te verwennen terwijl je je lessen volgt of bezig bent met schoolwerk. Zorg ervoor dat je een plek hebt die echt voor jezelf is, waardoor je weet waar je kan gaan zitten als je bezig moet. Probeer zo min mogelijk andere dingen te doen op deze plek, hierdoor geef je een echte functie aan die bepaalde plek.

Heb je zelf nog tips, of vond je de tips heel nuttig? Laat dan een reactie achter en help anderen hiermee! Delen van de blog mag ook zeker, laten we elkaar een handje helpen tijdens deze tijden.

Wil je deze blog delen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.