5 beginners tips om te beginnen met minimalisme

Minimalisme

Minimalisme, het is een concept waar tegenwoordig iedereen wel van gehoord heeft. YouTube staat er vol mee en er is een Netflix documentaire. Wat kun je met minimalisme? Waarom is deze term overal te vinden?

Wat is minimalisme?

Tegenwoordig zijn mensen erg materialistisch en staan ze in de rij voor de nieuwste spullen. Heb je al gezien dat Apple nieuwe telefoons uit heeft gebracht? Ja, waarschijnlijk wel en er is een grote kans dat je de nieuwe Apple telefoon al bemachtigd hebt.

In de Netflix documentaire  ‘Minimalism’ wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de ‘koopziekte’ die mensen tegenwoordig hebben. Er wordt gezegd dat mensen door de nieuwe technologie veel prikkels krijgen – denk hierbij aan reclames- en hierdoor ook meer spullen bezitten die ze niet nodig hebben en uiteindelijk niet gebruiken.

Minimalisme is alles wat hierboven is genoemd, leven met minder spullen. Bewuster leven met je spullen en blij worden van de spullen die je hebt. Minimalisme wordt gebruikt om rust te creëren in je hoofd en in de ruimte. Tuurlijk zijn er altijd mensen die minimalistischer zijn dan anderen, mensen die in een caravan of in een ’tiny house’ gaan wonen. Deze mensen kiezen hier bewust voor, maar je kunt ook met kleine stappen beginnen.

Minimalisme

Minimalisme is vrijheid

Veel minimalisten voelen zich vrij. Vrijer dan toen ze een groot huis hadden die ze op moesten vullen met spullen, puur om het huis vol te hebben staan. Nee, ik zeg niet dat je in een klein huis moet gaan wonen en spullen weg moet doen waar je van houdt, maar als je minder nodig hebt dan je nu bezit? Kijk dan zeker goed naar de spullen die wegkunnen of gedoneerd kunnen.

Onlangs heb ik mijn kamer een opschoon beurt gegeven. Ik ben begonnen met mijn kledingkast, hierdoor kwam ik er al gauw achter hoeveel kleding ik in bezit had wat te klein was, of wat ik niet meer droeg. De meeste kleding heb ik kunnen doneren aan de kringloop. De kledingstukken met gaten zijn in de prullenbak beland. Door deze kleine verandering is mijn kast opgeruimder, waardoor ik alles makkelijk kan vinden en er overzicht is. Eenmaal begonnen met opruimen, heb ik de rest van mijn kamer onder handen genomen. Doordat mijn hele kamer nu netjes en opgeruimd is, vind ik het weer fijn om hier te zitten.

5 tips om te beginnen met minimalisme

Zou je deze levensstijl uit willen proberen, of wil je gewoon meer rust in je omgeving? Lees dan deze 5 tips.

Tip 1:Begin met ontdekken welke spullen je heb

Zie je dat je deze spullen eigenlijk niet meer gebruikt? Dit kan zijn, omdat het kapot/versleten is of omdat je het niet nodig hebt. Kijk dan of het de vuilnisbak in kan, of dat je er iemand wel blij mee kan maken. De spullen die je overhoudt kun je een nieuwe plek geven, waardoor je een nieuwe omgeving creëert.

Tip 2: Dubbele exemplaren

Tegenwoordig hebben we allemaal zoveel borden dat er 10 mensen kunnen blijven eten, ondanks dat er maximaal 4 mensen bij je thuis eten. Wat moet je met zoveel borden? Kijk kritisch naar dit soort spullen en bedenk wat je ermee wil.

Tip 3: Lezen

Al die stapels boeken die je misschien 1 of 2 keer gelezen hebt? Juist ja, die pak je niet nog een keer op. Geloof me ik ben een grote boekenliefhebber en hierdoor heb ik er aardig wat. Toch hou ik alleen de boeken die ik echt super leuk vond, of er nog een keer bij wil pakken. Natuurlijk hou ik ook de ongelezen boeken, want ja. Die moeten we nog lezen!

KopenTip 4: Denk na over een aankoop

Sta je in de winkel en zie je die lekker ruikende kaarsen of die geweldige pennen. Dit zijn twee punten die voor mij lastig zijn om te laten liggen. Toch als ik nog een aantal kaarsen heb, of goedwerkende pennen. Blijf ik er tegenwoordig vanaf. Waarom nog meer in huis halen terwijl je het nog hebt? Of heb je een product vast waarvan je niet zeker weet of je het leuk gaat vinden? Leg het dan terug en bespaar je geld voor iets wat je al jaren wil hebben.

 

Tip 5: Begin klein

Lijkt het een ongelooflijke klus om je huis te ontdoen van al die spullen die weggestopt liggen in een kastje of op zolder? Begin eerst met een kamer, of zelfs met een kast. Op geven moment raak je in de ‘flow’ en pak je dingen makkelijker op en weet je beter wat weg kan en wat niet.

Er is een einde gekomen aan de blog over minimalisme. Zelf vond ik het erg leuk om de blog te schrijven doordat ik me steeds meer heb verdiept in dit onderwerp. Kende je het begrip minimalisme al, of is dit de eerste keer dat je ervan hoort? Laat een reactie achter in de reacties.

 

Wil je deze blog delen?

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.